Toffe zoektocht met wandelknooppunten voor iedereen in gans Vlaanderen

Deze zoektocht liep in de zomer-herfst van 2022. De prijzen zijn al verdeeld. Je kan de tocht nog wel aankopen in onze winkel onder zoektocht zonder wedstrijd.

Deze zoektocht brengt je in de Limburgse fusiegemeente Hechtel–Eksel. Je wandelt langs het typische landschap van dennenbos, oud-militair gebied, weiden, heide- en zandgronden. In deze wandeling verken je het eerder onbekende Resterheide en de Begijnenvijvers, op de grens met buurgemeente Peer.

Reeds in de prehistorie was de streek bewoond, getuige hiervan een aantal archeologische vondsten in begin 20e Eeuw. Echte dorpsbewoning ontstond in de vroege middeleeuwen, waarschijnlijk langs een nu verdwenen Romeinse weg die in deze streek een aantal steden verbond. In de middeleeuwen wisselde de streek regelmatig van overheerser en bezitter/bezetter. De schrale zandgronden waren ideaal om hennep te telen, grondstof voor visnetten en stevige touwen. In de vijvers kweekte men vis en de bossen leverden allerlei soorten bruikbaar hout op (bouw, verwarming, schepen). Begin 19de eeuw werden in deze regio militaire kampen opgericht. Van dan gaven zij vorm aan het landschap, aan de bebouwing en bewoning, het werd een eigen wereldje met eigen horeca, winkels en ontspanningsactiviteiten. Deze Limburgse regio zet nu vooral in op groen toerisme en zachte natuurrecreatie. Met de creatie van natuurdomein Bosland verbinden ze enkele grotere bosgebieden op grondgebied van Hechtel-Eksel, Peer, Lommel en Pelt. Er werden tal van extra spannende attracties (fietsen door de bomen en door het water, natuurleerpaden, uitkijktorens, speelbossen, wandelgebieden, MTB-paden, ruitervoorzieningen, …) toegevoegd om de natuurbelevening nog groter te maken.

De lange tocht ( 9.9 km) vertrekt aan de parking Resterheide en verkent dit stuk rustig natuurgebied. Je doorkruist een mooi heide- en bosgebied, je ontdekt een arboretum in opbouw, wandelt langs kronkelige veldwegen, je doet een stuk dorp aan en uiteraard mogen de Hechtelse duinen niet ontbreken. Een gevarieerde trip dus.

Met de korte zoektocht ( 5.4 km) vertrek je aan de vijvers, maar ontdek je eerst de bospaden, een nieuw en hersteld heidegebied, wandel je langs veldwegen om dan langs de bovenkant het bos van Resterheide in te duiken. Je eindigt aan het chalet van de visclub en aan de parking.