Toffe zoektocht met wandelknooppunten voor iedereen in gans Vlaanderen

Deze zoektocht liep in de zomer-herfst van 2022. De prijzen zijn al verdeeld. Je kan de tocht nog wel aankopen in onze winkel onder zoektocht zonder wedstrijd.

Tijdens de zoektocht verken je het provinciale groendomein Het Leen. Je wandelt kriskras door het gebied langs afwisselend bospaden, statige beukendreven en verharde rechte betonwegen. En bijna altijd heb je water om je te vergezellen (een kanaal, een beek, een vijver, een broekgebied,…).

Eeklo is een landelijke gemeente ten noorden van Gent in de provincie Oost-Vlaanderen. Het is de hoofdstad van het Meetjesland en telt ongeveer 22.000 inwoners. Het provinciaal domein Het Leen was eeuwenlang in handen van verschillende graven en abdijen uit de regio. Het werd aanvankelijk gebruikt als turfwinningsgebied, later werd er ook aan bosbouw gedaan. In een recenter verleden was het een militair domein en munitiedepot. Al deze functies kan je duidelijk zien in het domein, maar je ziet ook wat er gebeurd als je de natuur zijn gang laat gaan. Zo krijg je een gevarieerd en groen domein, en een wandelparadijs.

De lange tocht ( 9.7 km) vertrekt aan de parking van Het Leen en maakt eerst een grote omtrekkende beweging, wandelend langs het Leiken en het statige Schipdonkkanaal, omzoomd met kaarsrechte populieren. Bovenaan Het Leen duik je het natuurdomein in. Daar wandel je langs de betonnen banen, maar vooral over kronkelende bospaden en door beukendreven, en steeds water in de buurt. Af en toe verrast een opening in het bos met een mooi vergezicht.

Tijdens de korte zoektocht ( 4.9 km) doorkruis je het hele domein, afwisselend over de betonnen banen, maar vooral langs de zanderige boswegen en de beukendreven. Je komt heel wat rustplaatsen tegen, eindigen doe je aan de cafetaria, de uitkijktoren en het bosmuseum.