Toffe zoektocht met wandelknooppunten voor iedereen in gans Vlaanderen

Deze tocht is helaas afgelopen. In de winkel kan je de route en het fotoblad nog wel aankopen, maar de prijzen zijn reeds verdeeld. De antwoorden kan je gratis aankopen in de winkel.

Deze wandelzoektocht laat ons de Oranjestad Diest ontdekken.  Deze Vlaams-Brabantse stad ligt op de grens van de Kempen en het Hageland en schuurt aan tegen de provincie Limburg. We wandelen langs de Demeroevers en een broekgebied, over de historische vesten en door de stadskern. Afwisseling alom dus, met voldoende mogelijkheden onderweg om even te verpozen.

Diest ontstond in de vroege Middeleeuwen aan de oevers van de Demer en op een kruispunt van verschillende handelswegen. Ze werd al snel een grote vestingstad, die eeuwenlang toebehoorde aan het huis van Oranje-Nassau. Doorheen de jaren breidde de kernstad uit met enkele deelgemeenten en wijken: Schaffen, Webbekom, Deurne, Kaggevinne en Molenstede. Momenteel wordt er vooral hard aan stadsvernieuwing gedaan en zet het bestuur in op toerisme en handel. Je kan er heerlijk ontspannen in openluchtzwembad De Halve Maan, kuieren door de heraangelegde winkelstraten, smullen in de vele horeca op de Grote Markt en omliggende straten, de rust opzoeken in het gerenoveerde Begijnhof of zuurstof tanken in de natuur rondom de stad en de deelgemeenten.

Vertrekpunt van deze wandelzoektocht (7.5 km) is de ingangspoort van provinciedomein De Halve Maan, gelegen vlak naast de Lindenmolen. We wandelen rond dit domein en langs de dijken van de Demer ontdekken we het ruime Webbekoms Broek. Als we het bezoekerscentrum gepasseerd zijn, klimmen we de vesten op. Die worden een heel stuk gevolgd, tot we afdalen en de stad induiken. We ontdekken een romantisch vlonderpad, passeren de Grote Markt en enkele kleinere winkelstraten, om dan langs het Warandepark terug bij ons beginpunt aan te komen.