Toffe zoektocht met wandelknooppunten voor iedereen in gans Vlaanderen

Deze zoektocht liep in de zomer-herfst van 2022. De prijzen zijn al verdeeld. Je kan de tocht nog wel aankopen in onze winkel onder zoektocht zonder wedstrijd.

In het vlakke landschap tussen Tielt en Dentergem vind je de fiere Poelberg, te bewonderen van kilometers ver, getooid met de Poelbergmolen, een voormalige lagere school (nu bezoekerscentrum met taverne) en een Lourdesgrot. Het is daar dat je de zoektocht start.

De omgeving van Tielt kreeg het vanaf zijn ontwikkeling en in de Middeleeuwen hard te verduren, door invallen van Noormannen, Fransen, buursteden als Gent en Brugge, Spanjaarden en Nederlanders. Na de stichting van België werd het rustiger, maar de hoge werkloosheid en hongersnood bleef. Tielt is nu een typische centrumstad, centraal gelegen tussen Kortrijk, Brugge en Gent. Ze heeft enkele kleinere deelgemeenten rond zich. Het landbouw- en industrieverleden is nog duidelijk te zien in landschap, gebouwen en behuizing.

De lange tocht (9.8 km) start bovenop de Poelberg en duikt achterlangs naar beneden. Je volgt enkele boerenstraten en veldwegen om dan het nieuwe natuurgebied ‘Meikensbossen’ in te gaan. Hier zie je wat natuurbeheer en -herstel allemaal kan betekenen. Na het verlaten van dit natuurgebied doorkruis je enkele weiden en begin je terug te klimmen en eindig je uiteindelijk boven op de Poelberg.

De korte zoektocht (4.7 km) begint met een stevige afdaling langs enkele boerenwegen. Ook hier wandel je door het natuurgebied ‘Meikensbossen’ om dit langs de andere kant te verlaten. Met de Poelbergmolen steeds in het vizier, wandel je langs de Poelberg om zo weer bovenaan te eindigen.